Što je aplikacija Razvrstaj.me?

Razvrstaj.Me je besplatna internet aplikacija za odvajanje korisnih kategorija komunalnog otpada. U tražilicu upišite naziv otpada koji želite odbaciti i saznajte u koji spremnik i na koji način se taj otpad odbacuje.  Više o samoj aplikaciji pronađite u sekciji O aplikaciji.

Je li aplikacija Razvrstaj.me besplatna za korištenje?

Da! Razvrstaj.me tražilica sa osnovnim funkcionalnostima pretrage otpada i ponuđenim opcijama odlaganja otpada potpuno je besplatna za korištenje, te će takva ostati i ubuduće.

Postoji i naprednija inačica Razvrstaj.me aplikacije (Razvrstaj.me Plus) koja je namijenjena pojedinom gradu/općini ili komunalnom poduzeću, odnosno njihovim građanima/korisnicima. Razvrstaj.me Plus sadrži veću bazu pojmova otpada kao i dodatne informacije specifične za pojedini grad/općinu. Potpunu verziju možete pogledati na primjeru grada Pule.

Trebam li se registrirati da bih koristio aplikaciju?

Registracija nije potrebna. Dovoljno je samo učitati stranicu i korištenje aplikacije može započeti.

Zašto je uopće važno ispravno razvrstavati otpad?

Odvajanjem korisnih vrsta komunalnog otpada, kao što su otpadni papir, staklo, plastika i metali smanjuju se količine otpada koje se trajno odlažu na odlagalištu otpada čime se umanjuje negativan utjecaj otpada na okoliš, a odvojene kategorije otpada se u tom slučaju ne smatraju otpadom već korisnom sirovinom za daljnju proizvodnju. Nadalje, u budućem sustavu gospodarenja otpadom odvoz otpada će se naplaćivati na temelju količine proizvedenog otpada pa će ona kućanstva koja više razvrstavaju otpad plaćati i nižu cijenu odvoza otpada.  Više možete saznati ovdje.

Kako ispravno koristiti i tumačiti aplikaciju Razvrstaj.me?

Sve o ispravnom korištenju aplikacije možete pronaći ovdje.

Kroz pretragu ne mogu pronaći pojam koji me zanima, što učiniti?

Prije svega, žao nam je što niste pronašli željeni pojam te vas stoga molimo da nam putem naše kontakt forme upišete pojam ili ime otpada kojeg niste pronašli kako bismo vam dali ispravan savjet za odlaganje tražene vrste otpada te kako bimo isti potencijalno uvrstili u aplikaciju Razvrstaj.Me. Na taj način pomažete i ostalim korisnicima aplikacije u njihovim budućim pretragama pa Vas stoga potičemo na čestu komunikaciju s našim timom.

Za odabrani otpad aplikacija savjetuje više načina odlaganja, koji je ispravan?

Ukoliko za određenu vrstu otpada postoji više načina odlaganja, prvi ponuđeni obično predstavlja najbolju opciju za odlaganje koju bi bilo poželjno koristiti. U slučaju da niste u mogućnosti koristiti tu opciju, otpad odložite prema prvoj sljedećoj opciji.

U mojem gradu/općini nemam opciju odlaganja koju predlaže aplikacija, gdje odložiti taj otpad?

Svaki grad/općina posjeduje svoj vlastiti sustav gospodarenja otpadom koji se razlikuje od grada do grada i od općine do općine. Zakonskim odredbama propisane su dužnosti svake jedinice lokalne samouprave u pogledu gospodarenja otpadom pa je tako svaki grad/općina dužan osigurati građanima sustav gospodarenja otpadom u kojem se korisne kategorije komunalnog otpada odvojeno prikupljaju (papir, metal, staklo, plastika, tekstil i krupni otpad), a na području jedinice lokalne samouprave postoji zadovoljavajući broj reciklažnih dvorišta. Ukoliko aplikacija predlaže više opcija odlaganja otpada, a na području Vašega grada ili općine ne postoji prva opcija odlaganja, koristite prvu sljedeću opciju. Kao zadnja opcija odlaganja uvijek može biti kategorija odlaganja „miješani komunalni otpad“ ukoliko se ne radi o opasnom otpadu.

Nisam siguran/na pripada li konkretni otpad kojeg želim odložiti pojmu kojeg sam odabrao/la, što učiniti?

Primjeri otpada koji se odnose na odabrani pojam vrlo često stoje u samom opisu pojma. Ukoliko tome nije tako ili Vam i dalje nije jasno gdje odložiti otpad, slobodno nas  kontaktirajte kako bismo Vam pružili kvalitetnu povratnu informaciju.

Što je to reciklažno dvorište?

Reciklažno dvorište je nadzirani ograđeni prostor namijenjen odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada. Odnosno, reciklažno dvorište je građevina na području grada ili općine gdje građani mogu besplatno predavati manje količine vlastitog komunalnog otpada. Svaki grad ili općina mora na svom području osigurati funkcioniranje barem jednog reciklažnog dvorišta. Gradovi ili općine s manje od 1.500 stanovnika mogu osigurati funkcioniranje mobilnog reciklažnog dvorišta, odnosno pokretne jedinice (motorno vozilo koje je opremljeno s više vrsta spremnika) koja vrši jednaku ulogu kao i standardno reciklažno dvorište.

Smijem li aplikaciju dijeliti na društvenim mrežama ili postaviti na druge web stranice?

Dijeljenje je dozvoljeno na društvenim mrežama, dok je za postavljanje vanjskih poveznica na web stranice, blogove i sl. potrebna dozvola administratora aplikacije, kojeg možete kontaktirati ovdje. Više o dijeljenju i korištenju aplikacije pronađite u Uvjetima korištenja.

Imam pitanje, prijedlog, pohvalu, kritiku vezano za aplikaciju, kome se i kako mogu obratiti?

Za sve navedeno, slobodno nas kontaktirajte putem kontakt forme, te Vam se unaprijed zahvaljujemo na povratnoj informaciji.